RoofixWiki: Jak zabezpečit šikmou střechu (z praxe)

Pojďme to vzít horem pádem – rovnou z praxe. Jak jsme řešili zajištění šikmé střechy se sklonem nad 25°? Co když je na šikmé střeše lávka a proč polemizujeme s normou? Čtení na minutku.

Malé opáčko na úvod: Při jakém sklonu střechy je nutná ochrana proti pádu?

O tom, kdy (ne)musí být záchytný systém na střeše, už jsme psali. Ale než půjdeme k jádru záchytného pudla, malé opáčko neuškodí:

  • Střechy bez rizika uklouznutí se sklonem do 10° – na takovéto souvislé ploše není nutná ochranu proti pádu, pokud ovšem zajistíte vhodnou ochranu (třeba pomocí zábrany) ve vzdálenosti alespoň 1,5 m od okraje, kde hrozí nebezpečí pádu.
  • Střechy s rizikem uklouznutí se sklonem do 10° – v tomto případě byste měli myslet na možná rizika nejen 1,5 metru od volného okraje, ale i mimo tuto plochu, a přizpůsobit tomu zvolenou ochranu proti pádu.
  • Střechy se sklonem nad 25° – u takto nakloněných střech byste měli počítat s možností uklouznutí v každém případě a zajistit ochranu proti uklouznutí a pádu po celé ploše (bez ohledu na povrch střechy).
  • Střechy se sklonem nad 45° – u strmé střechy byste měli zajistit ochranu proti pádu i uklouznutí ve všech směrech možného pádu a po celé ploše (pokud není pracovník chráněný zábradlím).

Montážní klapka z praxe: Kotvicí body na šikmé střeše nad 45°

Suma sumárum – celá plocha šikmé střechy se sklonem od 45° a více je považovaná za rizikovou zónu a pracovník na ní musí být zajištěný – třeba záchytným systémem.

„Na takovém sklonu se dávají kotvicí body od sebe s menší vzdáleností (3–3,5 m) než na plochých střechách.“
Ondřej Vrbický, vedoucí rozpočtářů, ROOFIX

Nakoukněte do výkresu, jak jsme rozmístění kotvicích bodů vyřešili v případě šikmé střechy jednoho kulturního domu:

návrh záchytného systému na šikmou střechu

Lanové vedení na šikmé střeše

Co na to norma?

Konkrétně norma ČSN EN 795:2013 (podle které, mimo jiných, ROOFIX certifikuje svůj záchytný systém) navíc limituje záchytný systém na šikmé střeše tím, že říká, že lanové vedení nesmí být vedené kolmo na hřeben střechy, která má větší sklon než 15°.

TIP: Jaké normy a zákony upravují záchytný systém, jsme rozpletli v jiném článku. Než se pustíte do dalšího návrhu záchytného systému, hoďte na to pro jistotu oko.

Co na to ROOFIX?

Když je nerezové lano navržené kolmo na sklon (více než 25°), není to podle nás ideální řešení. Lano by totiž mělo mít pouze vodící funkci. Ovšem když je vedené podél hřebene hodně šikmé střechy, pak je velká šance, že člověk lano běžným užíváním zatíží, což by se ale mělo dít jen v případě pádu. Pak by měl revizní technik správně po každém použití lano zrevidovat.

Jediná výjimka (v návaznosti na předchozí odstavec), je, když má střecha střešní lávku, podél které vede lanové vedení.

„Nedává smysl, aby se člověk na lávce každé 3 metry překotvoval. To se ale stane, pokud navrhnete kotvicí body podél lávky. Třeba v případě šikmé střechy jednoho komunitního centra na tom v projektu trvali. Špatně to není, ale uživatelsky je to poměrně nešikovné.“
Ondřej Vrbický, vedoucí rozpočtářů, ROOFIX

zabezpečení šikmé střechy záchytným systémem

Slovo závěrem – každou střechu musíte řešit individuálně a počítat s tím, že na střeše všechno se vším souvisí.

Pokud potřebujete hodit záchranné lano při návrhu záchytných systémů (nejen) na šikmé střeše, kontaktujte profíky z ROOFIXu.

 


 

Co je RoofixWiki

Lidská příručka pro projektanty, střechaře, milovníky záchytných systémů a další – od zkušených profíků na záchytné systémy z Roofix.

Zpět na přehled

Nahoru