Vořech roku 2023: Jak jsme zajistili kostel v dezolátním stavu a proč jsme tak trochu přestali věřit stropům?

Mohli jsme tušit, že ve starém kostele bude práce jako na kostele. Ale že nám bude padat na hlavu, to nás cestou do Jablonného v Podještědí vskutku nenapadlo. Jakým záchytným systémem jsme nakonec zajistili stavbu v dezolátním stavu, aby rekonstrukce proběhla bezpečně? No, byl to docela vořech.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jablonné v Podještědí

Zdroj

Úkol: Zabezpečit starý kostel, aby se mohly odebrat 3 m škváry

Dříve kostel, později pivovar. Znělo nám to trochu hříšně, o to víc jsme se tam těšili. Ale provádět tam jakékoli práce, to byl trochu tenký led. Aby ne, dřív budova sloužila i jako pivovarská chladírna a teď se místy doslova rozpadá. O její záchranu se už nějaký ten pátek zasluhuje spolek Archa 13, který má s prostory velkolepé plány: stálou expozici o historii regionu, galerii pro začínající umělce nebo školicí a přednáškový sál.

Aby to celé mohlo vzniknout, musí kostel a pivovar projít kompletní rekonstrukcí. Že to nepůjde zrovna hladce, zjistili řemeslníci, když chtěli odebrat 3 metry škváry nad klenutými zchátralými stropy. Jak to provést bezpečně? Jedině se záchytným systémem. A tady už na scénu nastupujeme my z ROOFIXu.

rekonstrukce bývalého kostela v Jablonné v Podještědí

Problém: Tahové zkoušky nevycházejí a stropy jsou padavky

Když jsme to viděli, radostí do stropu jsme neskákali. Naštěstí. Dva stropy se prý už propadly. A tak aby mohli kluci při rekonstrukci padat bezpečně, snažili jsme se vymyslet co nejšikovnější řešení záchytného systému. Jenže – žádná tahová zkouška nevycházela.

Neprodáme ten kostel radši? Ptá se vedoucí montáží ROOFIXu Michal Ďurišík. Pro kamaráda, ehm:

 

Chytré ROOFIXí okénko:

  • Dočasný záchytný systém je sice krátkodobé řešení (zpravidla po dobu stavebních prací pro zajištění bezpečnosti), přesto musí splňovat přísné zkoušky a nároky, stejně jako permanentní záchytňák.
  • Výtažná zkouška prověřuje kvalitu a pevnost podkladu. U rekonstrukce střechy, kde není znám podklad, je nutná.

Řešení: Díra ve zdi a dočasný záchytný systém 

Ukotvit záchytňák ve zchátralé budově byl trochu vořech, ale povedlo se ho rozlousknout. Vlastně to nakonec byla úplná hračka: jen 3 kotvicí body a 37 m lana. Mise byla jasná – sevřít do klepet stěnu o šířce 1 m, do stěny udělat díru a prostrčit nerezové lano, které se zvenku přikotví k lešení. Zapotili jsme se u toho jen maličko. Mozkové závity rozpohyboval hlavně statik, zákazník si to celé namontoval a na nás bylo dodání materiálu. 

A jak to bylo dál? Pracovníci se pak jistili na dvou lanech vedle sebe, lopatami vybírali škváru a kdyby se propadli, záchytný systém se postará, aby zůstali bezpečně viset na laně. Akce zachráněna.

měření pro záchytný systém ROOFIX

No fakt je to 1 metr! Na milimetr přesně.

 

Řešíte nějaký montážní vořech a hodily by se vám chytré hlavičky z ROOFIXu? Vyrábíme, dodáváme, instalujeme a navrhujeme záchytný systém. A taky školíme! →  Kontaktujte nás


A tyhle články už jste zachytli? ↓

ROOFIX Vořech roku 2023

 

 

Zajímá vás, jaké vořechy jsme loni (vy)řešili? Sledujte naše příběhy z praxe :).

Zpět na přehled

Nahoru