RoofixWiki: Možnosti zabezpečení světlíků a jejich (ne)výhody

Postarají se o přirozené světlo v budově a občas taky o pár vrásek rozpočtářů a projektantů. Střešní světlíky. Proč je zabezpečit proti pádu a jaký typ zajištění zvolit? Horempádem v článku.

Ve světle světlíků: Typy a použití

Rychlé opáčko pro pořádek: Střešní světlík je prosvětlovací a odvětrávací prvek. Vnáší do budov přirozené světlo a čerstvý vzduch. Střechy zdobí nejčastěji kopulové a ploché světlíky, otevíravé a neotevíravé, na manuální nebo dálkové ovládání, detekující déšť, jehlany, kopule, bodové, pásové… Zkrátka, je jich celá řádka.

Bodové světlíky Pásové světlíky

Bodový světlík (vlevo) a pásový světlík. Zdroj obrázků

Stinná stránka světlíků – údržba

Chtě-nechtě, světlíky je nutné udržovat. Odstraňovat běžné nečistoty, v zimě vymetat sníh, opravovat mechanismus u otevíravých světlíků a starat se o těsnění. Jak? Ze střechy. A to už se dostáváme k jádru montážního pudla: Na střeše je definovaná riziková zóna vzdáleností 1,5 m od okraje možného pádu.

„Když se světlík nezajistí, tak do něj člověk může spadnout. Je třeba si uvědomit, že proti pádu je nutné zajistit všechny hrany pádu, nejen hranu střechy, ale i světlíky a ostatní prostupy střechou.“
Ondřej Vrbický, vedoucí rozpočtářů, ROOFIX

4 možnosti, jak zabezpečit střešní světlíky

Pokud není světlík nepropadnutelný (ale s tím se v praxi setkáváme výjimečně), je nutné ho vhodně zabezpečit. Možností je několik a vždy bude záležet na konkrétním typu střechy. Základní pravidlo ale je, že zabezpečení musí být odolné a v souladu s normami a předpisy. Pokud tápete, obraťte se na bezpečnostního technika.

  1. Mříže – většinou ocelové a odolné, montují se převážně do konstrukce světlíků, takže se nepoškodí střecha.
  2. Zábradlí – náročnější na montáž, manipulaci i dopravu, ale i na samotnou údržbu světlíků (servis, čištění atd.). Většinou jde o finančně nákladné řešení, po kterém sáhnete v případě častého užívání střechy.
  3. Sítě – levnější, ale nestálé řešení. Lana se opotřebovávají vlivem počasí. Někteří výrobci deklarují 5 let používání od roku výroby, potom je nutné sítě vyměnit za nové.
  4. Záchytný systém – zabezpečení světlíků kotvicími body v kombinaci s OOPP dává pracovníkům na střeše absolutní jistotu. Montáž je rychlá a užívání dlouhodobé

zabezpečení světlíků záchytný systém

Z Roofixí praxe: Návrh na bezpečné rozmístění záchytného systému na střechu, kde se se světlíky vskutku nešetřilo:

Návrh záchytného systému světlíky

Důvěřuj, ale prověřuj: Okénko pro rozpočtáře a přípraváře

Dva praktické případy, se kterými se pravděpodobně v praxi setkáváte:

  • Na stole vám přistane návrh záchytného systému na střechu, ve kterém se se zabezpečením světlíků nepočítá.

Co dál? Prověřujte, zjišťujte, ptejte se. Možná budou světlíky zabezpečené jinak (mřížemi, zábradlím,…) a možná na ně zpracovatel návrhu prostě zapomněl.

  • Na stole vám přistane návrh záchytného systému na střechu, ve kterém se se zabezpečením světlíků počítá.

Co dál? Pokud se vám sejde několik návrhů a každý pracuje s kotvicími body kolem světlíků jinak, nechte si správné rozmístění záchytného systému posvětit projektantem. Návrh potom pošlete na přepracování a přecenění všem osloveným dodavatelům záchytného systému.

 

Haló, tady Roofix

Rádi s vámi zpracovaný návrh projdeme od A do Z a objasníme umístění každého bodu. :) 

A taky školíme! Nad talířem chlebíčků pravidelně osvětlujeme, jak záchytný systém funguje v teorii i praxi.

 

Kam dál?

→ Jsme jedno ucho. Napište nebo zavolejte.
→ Šikmá střecha v područí záchytných systémů. Jak ji zabezpečit?
→ Jak to celé je a bylo? Příběh Roofixu.

 


 

Co je RoofixWiki

Lidská příručka pro projektanty, střechaře, milovníky záchytných systémů a další – od zkušených profíků na záchytné systémy z Roofix.

Zpět na přehled

Nahoru