Kotvení záchytného systému zespodu: Proč je lepší jeden pár rukou navíc?

1 z 20 zakázek. To je skóre, při němž nelezeme jen na střechu, ale i pod ni, kotví se totiž zespodu nosné konstrukce. Na co si dát pozor? A jaká zakázka nás v poslední době vypekla? Vezmeme to hopem.

Proč a kdy se kotví záchytný systém zespodu? Tahovka a šířka jsou na vině

U betonu existují dva scénáře – buď nevyjde tahová zkouška, anebo je podklad moc tenký, v takových případech nezbyde nic jiného než podklad sevřít zespodu. Běžně se to stává u žebrovaných panelů, kde se svíráním musí kotvit téměř vždy.

→ Kotvicí bod určený pro svírání je v podstatě klasický sloupek navařený na plotnu, ten je doplněný o kontra desku, která pomocí závitových tyčí sevře nosný prvek zespodu. Pro dokreslení představy přikládáme vizualizace na ocelové konstrukci, protože ty s betonem nemáme:

Svírání záchytný systém ROOFIXsvírání záchytný systém ROOFIX

Bacha na železo a šířku konstrukce

Na co si dát při montáži pozor? Zaprvé, abyste netrefili železo, a zadruhé, abyste kotvili skrz silnou část, která je dostatečně pevná na to, aby kotvicí bod udržela. To nezní tak komplikovaně, že? Ledaže by tu byl háček…

Bez parťáka ani ránu

Ve dvou se mnoho věcí lépe táhne, v tomto případě se to bez něj ani neobejde – jeden je nahoře a druhý vespod, jiná poloha možná není… trocha romantiky.

Instalace vyžaduje montážní duo. Zatímco montér vrtá zespodu, například v hale na plošině, druhý čeká nahoře (a kochá se výhledem). Svrchu potom montér nabouchá kotvicí bod do připravených děr přes závitové tyče a zespodu se materiál sevře pomocí kontra desky.

Pokud by se kotvilo klasicky svrchu, neviděl by montér, do čeho vrtá.

A protože „při montáži všechno padá do očí, je to nepříjemný a i na pár sloupků to trvá dlouho“ (citujeme vedoucího montáží Michala Ďurišíka), hodí se parťák i na utření slz (a potu z čela).

instalace záchytného systému ROOFIX

Montáž na pardubické chirurgii, která za svou vykutálenost získala naše ocenění Vořech roku 2023proč se dočtete v tomto článku

 

Naše montážní esa, kterým vždycky na takovou akci zavoláme, jsou Honza s Davidem. Proč? „Protože jezděj vždycky spolu.“ To zní jako smysluplná odpověď. „A už to dělali tolikrát, že už věděj přesně co a jak,“ dodává Michal.

montáž záchytného systému ROOFIX zábavná montáž ROOFIX

Naši montéři Honza a David užívající si montáž

Speciální krytiny taky hrají svou roli

Setkáváme se i s takovými krytinami, které mají nahoře folii (izolant) a zespodu je plech. V podstatě jde o sendvičový panel, kde je folie namísto plechu, do kterého se běžně kotví. Pro takové případy jsme vyvinuli nový kotvicí bod (níže), při jehož montáži stačí vykroužit díru přes celý panel a nanýtovat ho zespodu.

zabezpečení střechy sendvičový panel ROOFIX

Kotvení zespodu do sendvičového panelu s fólií

Šlo by to i jinak? Šlo, ještě postaru, kdy by se to jednoduše vykuchalo: „Vyndala by se folie, izolant a dávalo by se to zespodu na sklopky anebo na nýty, pak by se to muselo zadělat. Tak už to ale neděláme.“ (Michal Ďurišík, vedoucí montáží ROOFIX).

Nové vytuněné kotvicí body ocení nejen montér, ale i majitel budovy. :)

A na závěr: Jaká zakázka nás v poslední době potěšila?

I to nám prozradil náš ostřílený vedoucí montáží:

„Teď posledně jsme měli zakázku na svírání, kterou jsme museli celou přeprojektovat, protože se montáž dělala za provozu a plošinou se dalo dostat jen do určitých míst, kde byly technologie a všechno možný.“

Prostředí, v němž se kotví, tak přidáváme na seznam, nač si dát majzla. A další užitá montáž zespodu byla ta na pardubické chirurgii, kde si Michal musel poradit s nedostupnou spodní lávkou.

 

Ještě od nás nejste proškoleni na montáž? Kontaktujte nás
 

Zpět na přehled

Nahoru