RoofixWiki: Jak na návrh záchytného systému na střechu s fotovoltaikou (z praxe)

Že by se mělo na střešní záchytný systém myslet ještě před naprojektováním fotovoltaiky nebo solárních panelů, to je nad slunce jasné. Ale ne vždy. A ne všem. Totiž – co když se investor při plánování solárů rozmáchne a na záchytný systém už jaksi nezbyde místo? Něco o tom víme… A povíme. Dva případy z praxe za 3, 2, 1…

Postup při návrhu rozmístění kotvicích bodů na střeše je v podstatě vždy stejný – fotovoltaika, nefotovoltaika. Identifikujete hrany pádu a zajistíte je záchytným systémem. Hotovo. Ostatně, o návrhu záchytňáku plánujeme napsat podrobně, přihazujeme k tomu i manuál pro projektanty. Ale co ty soláry a fotovoltaika?

„Když je na střeše fotovoltaika, je to většinou problém. Často se záchytný systém řeší až po tom, co je naprojektována. Investorovi jde hlavně o to, dostat na střechu co nejvíc panelů, a třeba si ani neuvědomuje, že je střechu potřeba taky nějak obsluhovat právě kvůli samotným panelům.“
Ondřej Vrbický, vedoucí rozpočtářů, ROOFIX

Z praxe: Když fotovoltaika zažene kotvicí body do kouta

Případ číslo 1: Čeho je moc, toho je příliš

Kalkulovali jsme, laborovali, přepočítávali, až jsme došli k jasnému závěru: To nepůjde. V případě této konkrétní střechy totiž investor trval na pokrytí téměř celé plochy střechy fotovoltaikou – včetně jejích okrajů. Vznikla tak po celém obvodu riziková zóna, kterou by za normálních okolností zajistil záchytný systém.

Výkres budiž nám důkazem:

návrh záchytný systém fotovoltaika

Investor byl neústupný a místo na instalaci kotvicích bodů mizivé. A tak nezbylo nic jiného než nechat střechu zčásti nezajištěnou záchytným systémem. Tyto oblasti proto bude nutné obsluhovat jiným způsobem – třeba z plošiny.

Případ číslo 2: Záchranné lano pro šikmou střechu

Střecha se sklonem 22° a soláry hned za výlezem (ve výkresu označený zeleně). I to by mohl být při návrhu záchytného systému oříšek. V ROOFIXu jsme ho ale rozlouskli rychle: Podél hrany střechy, která je zároveň vrcholem spádu střechy, jsme natáhli lano. Jiné řešení? Neexistuje.

návrh záchytného systému s fotovoltaikou lanové řešení

Tak my padáme. Teda – ještě předtím tady nenápadně odložíme kontakt na naše profíky, kteří vám kdykoli rádi pomůžou s návrhem záchytného systému. S fotovoltaikou i bez – jak je libo.

 


 

Co je RoofixWiki

Lidská příručka pro projektanty, střechaře, milovníky záchytných systémů a další – od zkušených profíků na záchytné systémy z Roofix.

Zpět na přehled

Nahoru