Bezpečnost práce na střeše v zimě: 5 základních pravidel

Práce ve výškách se musí odvést i v zimě. Jako by se nechumelilo. Tedy spíš chumelilo. Jaká rizika s sebou nesou zimní měsíce pro pracovníky na střechách a jak předejít pádu a omrzlinám? Přinášíme 5 důležitých tipů, osvědčených v praxi samotnými Roofixáky.

1. Nepodcenit přípravu ještě před výlezem

Než se vydáte na střechu, zjistěte, v jakém je stavu, a přizpůsobte tomu další kroky. Promyslete konkrétní strategii, jak se na střeše pohybovat, pokud je to jedna velká ledovka nebo se pyšní vysokou, neodklizenou sněhovou čepicí.

zima na střeše záchytný systém ROOFIX

2. Vhodně se obléknout

Zakuklete se od hlavy až k patě kvalitním funkčním oděvem, který udrží tělesnou teplotu, ale zároveň vám nesníží pohyblivost. Určitě si pořiďte protiskluzovou zateplenou obuv a nepromokavé pracovní rukavice a nezapomeňte zimnímu oblečení přizpůsobit celotělový postroj.

Roofix hack: Věřte, nebo ne, ale napakované náhradní oblečení nám nejednou zachránilo (zmrzlý) zadek. :)

vhodné oblečení zima střecha

3. Mít parťáka po ruce

Asi není nutné zdůrazňovat, že pohyb na střeše v zimě je nebezpečnější než v teplých měsících. Riziko uklouznutí a následného pádu je několikanásobně vyšší a i když dbáte zvýšené opatrnosti, zrazu můžete zadkem frčet po střeše jak bota po slupce od banánu. Mějte proto s sebou vždycky parťáka, který vám kdykoli podá pomocnou ruku.

zima výšková práce

4. Dodržovat běžná pravidla pro pohyb na střechách

Pokud střecha disponuje záchytným systémem, kotvěte se na něj tak, jak jste zvyklí. Nevymýšlejte žádné zkratky ani vychytávky. Kotvicí body fungují, světe div se, v zimě úplně stejně jako v létě. :) Pohybujte se ale s vyšší opatrností a pozor si dejte na skrytý led.

Liptovský Mikuláš záchytný systém

5. Pravidelné přestávky

Pokud mrzne až praští, chumelenice vám bičuje tváře a vrstvy oblečení vás zpomalují, vynaložíte při práci mnohem více energie. Tu nezapomeňte pravidelně doplňovat dostatečným množstvím jídla a zahřívejte se teplým čajem.

Roofix hack: Zelený čaj je nejlepší životabudič – vyzkoušeno a pravidelně praktikováno. Obsahuje totiž kofein, který vás při práci nakopne.

sváča ve výškách

Jistý krok po celý rok,

přejí Roofixáci

Zpět na přehled

Nahoru